2 juni fortsatte med lätta vindar. Men på förmiddagen kom ett stort svart moln med lite bris. För att undvika detta mörka monster så ändrade vi kurs lite mer östligt. Men då sträcktes en lång mörk arm ut åt det hållet. Det fick bli den lite mer nordliga kursen igen som vi hade innan första undanmanövern. Eftersom vi fick lite mer fart av vinden de mörka molnet spred omkring sig lyckade vi hålla oss undan tills det mesta vattnet försvann ur molnet och det blev på bättre humör. Ljusare i synen och med vit mössa förenade sig sedan molnet med de andra molnen på himmelen.

Om det är någon som kollar in mina positioner och undrar varför jag är på väg mot Island så finns en förklaring. Första biten undvek jag ett stiltje område genom att gå lite norr ut. Sedan är faktiskt närmsta vägen i en båge över den platta kartan. Jorden är rund men kartan är platt därför blir raka streck på en jordglob böjda streck när globen plattas ut till en karta.

Sedan vinglar jag även runt lite på havet för att hitta de bekvämaste vindarna och vågorna men jag försöker segla den närmsta vägen så bekvämt som möjligt. Och kommer det något ruskigt lågtryck kan det hända att man får segla sydöst i tre dagar som den Tyska båten Wahkeena gjorde. De har föresten bara ett par dagar till på havet innan de är framme på en av Azorernas öar.

På radionätet i dag var det bättre fart än i går. Jag vet inte hur många holländska båter som är på havet men det verkar vara en del. Och vi andra är ett gäng också. En av båtarna hade krockat med en val i dag vilket inte är så vanligt men händer ibland. Valen gjorde i brallorna men verkade klarat sig fint då den simmade iväg rapporterade skepparen.

Det är många fler än båtar på haven

Position 15.00 UTC 34 03 350N 061 02 132W