26 juli började vindfattig så vi stod på stället och seglade i nästan tre knop utan att komma fram över grund. När sedan strömmen vände kunde vi ta oss över det trafikerade området till franska sidan för att fortsätta färden öster ut. Med lite ökad vind och strömmen med oss gick det i sju knop ett par timmar.

Och så klart är det solsken och härlig värme även i dag. Nätterna är dock kyliga och det kan vara kylan som gör att jag äter betydligt mera nu än när jag var i varmare länder. Det går åt mycket energi för att hålla värmen.

En riktig segelskuta vid namn Avatar har jagat oss hela dagen men tyvärr hinner den inte ikapp oss innan mörkret. Två knop fortare än Elaine seglar den med alla sina segel. Både råsegel, gaffelsegel och toppsegel ståtar hon med. 34 meter lång och 6 meter bred är den. En vacker syn i horisonten när solen går ned. Och tillsammans gled Elaine och Avatar över noll meridianen i natten.

De stora skeppen på ibland över 300 meter ingen vacker syn. Men det går plats väldigt många konteiner på dem. Och det kommer hela tiden nya skepp som går i rad i kanalen. Trots alla skepp har vi aldrig sett mer än sex stycken samtidigt. När vi gick över det trafikerade stråket såg vi endast fem samtidigt.

På AIS skärmen var det dock helt fullt och det verkade omöjligt att passera denna karavan. Men jorden är rund så man ser inte så långt på havet. Och detta lär vara världens mest trafikerade vatten. Men det kanske alla länder skryter med att de har.

Segel är miljövänlig framdrift av skutor

50 04.25N 001 09.540W