27 juli gick det väldigt bra hela natten så vi var för tidiga vid passagen Dover, Calais. Det blev till att reva segel och reducera farten så vi skulle kunna gå ut från Kanalen när strömmen vänder. Det blåste en del så vågorna byggde sig stora men då vi smög fram hade vi inga problem med dem. Det var även grått med regn hängande i luften.

När det sedan började närma sig kom flera segelbåtar ut från Boulogne Sur Mer och ville vara med i racet. Endast ett stort Passagerarfartyg kom från England och skulle till Calais då jag passerade. Vi var över en sjömil ifrån den då den gick in till Calais så någon trafikstockning var det inte i dag.

Sedan bar det iväg i solsken och många knop då vinden var bra och strömmen stark. Elaine och en 22 meters segelskuta med ett råsegel uppe vid namn Ernestine var de enda som gick en bit ut från land efter vi lämnat den beryktade kanalen. Alla andra segelbåtar går alldeles vid land och övernattar i marinorna.

På så vis får de medström vid var segling mellan hamnarna. Det tar dock otroligt med tid i anspråk. Seglar man med strömmen så får man mer tid i den och kommer längre. Seglar man mot strömmen blir den perioden kortare som inte ger så många mil. Om man jämför strömmen vid land som ligger stilla hela tiden. Så att segla hela tiden är otroligt mer effektivt trots lite motström då och då.

Tre dagar tog vi på oss denna gång. När vi seglade åt andra hållet gick det åt betydligt fler dagar. Men här är det mest västanvind så här års så det är inte så konstigt.
Vinden skall mojna framåt natten så det blir en lugn natt på Nordsjön efter en frisk och härlig dag. Kan vi komma bort ifrån det vindfattiga området kommer vi även ifrån de starka vindar som kommer efteråt.

Det finns alltid en motsatts att räkna med

Kl. 12.00 UTC, 50 47.300N 001 30.920E