31 juli Blev det slussning från det Holländska innanhavet och Nordsjön. Stora delar av Holland ligger under havsnivån men med vallar och dammar håller de havet utanför. Hur länge det nu går i uppvärmningens tid då havsytan stiger. Väl ute på Nordsjön blev det kryss hela dagen mot norr tillsammans med en gäng andra seglare.
Här ute ligger många fält med vindkraftverk som snurrar in en hel del el genom kablarna. Det ligger även en del lite konstiga plattformar men kanske de hör till elproduktionen på något vis.

Helle Jes heter en fiskebåt som grejade precis där jag lagt min rutt. 10-15 sjömil bort var den men jag ändrade min rutt ett par mil åt väster. Men då jag närmar mig åker den precis där jag lagt min nya rutt. Jag går därför ytterligare lite till väster. Men fiskaren fortsätter att följa min rutt upp och ned på en sträcka av fem mil om igen.

Runt 7 knop håller den. Och då vi äntligen möts tror jag att allt skall bli lugnt, men inte då. Helle Jes vänder och kommer efter mig. Jag undrar förstås vad han håller på med och ropar på VHF-radion. Det är flundragarn han lägger ut i flera rader förklarar han. Jag undrar om vi är i vägen men vi går gott klart svarar han. Det är mindre än tre hundra meter när han passerar. Ganska nära tycker jag men jag håller kursen och allt går bra.

Vågorna ökade under dagen även om vinden var ganska konstant. Förmodligen blåser det mer längre norr ut. Och tidvattnet skapar strömmar som hjälper vågorna också. Bra fart hade vi hela dagen så att det guppar lite får man då på köpet.

Och innan Holland tar slut så viker det av en del mot öster. Sedan lovas sydvästliga vindar tills i morgon så då blir det lugnare på Nordsjön skulle jag tro.

Den som inte frågar får aldrig veta

51 54.190N 003 54.850E