1 augusti startade riktigt mörkt. Men vi börjar med när det mörknade i gårkväll. Då kom det ut mer än trettio fiskefartyg på en lång rad ifrån Dan Helder i Holland. Tydligen börjar fiskarna sin vecka på söndag kväll. Och samtidigt dog vinden ut. Att ligga och driva här är inte en så bra ide då ytan inte är så stor utan då hamnar man snart på land. Det fick bli att ankra lite närmare land. Hela kusten består av sand dynor med sandstränder så här går fint att ankra över allt. Nackdelen är att tidvattenströmmen lägger båten med sidan mot vågorna så det gungar en del.

På morgonen var det riktigt svart med regn och åska. Men när ovädret dragit över kom solen med lite vind som senare både ökade och minskade en smula. Vinden har varit både byig, växlande och ändrat riktning större delen av dagen. Detta har gjort att jag varit tvungen att passa rodret mest hela tiden. Vindrodret följer vinden men att följa vinden och segla hit och dit bland de andra båtarna uppskattas säkert inte.

Men det blev en fin och solig segling i dag trots det med flera båtar på samma kurs. Svenska båten Kvasthilda seglade förbi. Och mängder med fiskebåtar har jag sett längs hela kusten som inte har någon riktigt bestämd kurs utan de rör sig lite hit och dit. Men ingen av dem har varit i vägen för oss seglare

Det var i dag som jag ville vara på Helgoland men det tar någon dag till att komma dit. Den tyska familjen med båten Namastee som vi seglade tillsammans med i norra Spanien för två år sedan börjar sin semester i dag. Och kanske möter de upp på Helgoland om vindarna tillåter. Sedan får vi se vad som händer.

Om man skiljs möts man oftast igen

53 11.810N 004 44.320E