1 september närmar sig hemkomsten och vinden viner. Och den kommer från väster vilket inte är det bästa men det är mycket vind i alla fall. Vi skall nästan norr ut så om den kommer mer från sydväst blir det betydligt bekvämare även om det blåser på ordentligt.

Men det är två dygn kvar att taktika på med segel och vindar. Och det är inte så långt från Läsö till Tjörn. Det känns som slutet närmar sig men så är det inte. Seglingen fortsätter i svenska vatten så länge vädret tillåter.

Marstrand, Bohus Malmön, Grötö och så klart Vinga hoppas jag få besöka innan Elaine tas upp för vintervila. Med fint väder är västkusten ett fantastiskt fint ställe att segla på. Även om det kan vara lite kyligt fram åt hösten.

Många hamnar finns men även riktigt många naturhamnar och fina ankringsplatser kan man hitta. Bohuslän och en bit till åt söder så långt det finns öar är nästa 100 sjömil långt. Ungefär lika långt som Kuna indianernas land San Blas.

Sex månader tillbringade jag i Kuna Yalas övärld och besökte bara en bråkdel av deras öar. Västkusten har betydligt fler öar så om man vill kan man tillbringa många år här också utan att tröttna. Det man tröttnar på först är kylan och mörkret.

Över allt finns sevärdheter om man öppnar ögonen.